De ‘European General Data Protection Regulation’ of GDPR (de Europese verordening die de gegevensbescherming regelt) is sinds 25 mei jl. van kracht. Als uw organisatie geen uitzondering is, heeft u vast al gesprekken gevoerd over hoe u de naleving kunt waarborgen. Hoewel er veel zaken onder de GDPR vallen, is een veelbesproken issue in de discussies hoe je de privacy van mensen beschermt bij gebruik van videobewaking.
De technologie die wordt gebruikt om de identiteit van mensen en de op video vastgelegde informatie te maskeren, wordt aangeduid als privacy maskering. Hoewel privacy maskering al enige tijd bestaat, is de technologie in de loop der jaren geëvolueerd. Vandaag de dag kennen we twee soorten privacy maskering: statisch en dynamisch.
Wat is het verschil? Het verschil in technologie kan worden vergeleken met het verschil tussen bewegingsdetectie en videoanalyse. Het doel van beide is vergelijkbaar, maar het resultaat wordt met verschillende niveaus qua nauwkeurigheid bereikt en is daarom in meer of mindere mate nuttig voor de gebruiker. Het is dus belangrijk de verschillen in de gaten te houden en vooral wat op welk moment wordt gebruikt.
Wat is het verschil? Het verschil in technologie kan worden vergeleken met het verschil tussen bewegingsdetectie en videoanalyse. Het doel van beide is vergelijkbaar, maar het resultaat wordt met verschillende niveaus qua nauwkeurigheid bereikt en is daarom in meer of mindere mate nuttig voor de gebruiker. Het is dus belangrijk de verschillen in de gaten te houden en vooral wat op welk moment wordt gebruikt.
Wat is een masker? Een masker (‘mask’) verwijst naar het verbergen / anonimiseren van een deel van de video of het blokkeren ervan. Meestal door een deel van de afbeelding te vervagen of ‘blurren’.
Statische maskering Traditionele privacy maskering is statisch van aard en het masker blokkeert bepaalde gebieden in een afbeelding of live video-feed. Deze vorm van maskeren wordt ‘statisch’ genoemd omdat een specifiek gedeelte van de afbeelding wordt geblokt. Dit gebeurt meestal rechtstreeks op de camera en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het toetsenbord van een creditcardterminal te verbergen in een top-down weergave van een kassa.
Dit betreft een masker in de video zelf, dus het is onmogelijk om dit masker later te verwijderen. Onlangs hebben sommige fabrikanten deze mogelijkheid toegevoegd aan video management systemen (VMS), waardoor het mogelijk is om dit masker toe te voegen of te verwijderen op basis van gebruikersrechten of privileges. In dit geval wordt de oorspronkelijke video echter opgeslagen zonder enig masker en is het masker slechts een overlay in de cliënt toepassing.
Dynamische maskering Een dynamische benadering van maskering verbergt alle relevante objecten (doorgaans bewegende objecten of personen) in het beeld, terwijl de rest van het beeld normaal zichtbaar blijft. Er is dus alleen een masker in de video waar en wanneer het er moet zijn.
U kunt nog steeds incidenten zien en herkennen als die zich voordoen, zoals een persoon die valt of iemand die wordt aangevallen, maar u kunt de identiteit van de persoon op dat moment niet vaststellen. Alleen geautoriseerde gebruikers met de juiste rechten krijgen toegang tot de originele video voor een volledig overzicht. Deze benadering beschermt niet alleen de privacy van individuen, maar biedt ook een veel breder scala aan toepassingen in vergelijking met statische maskers. Want hierbij dient u het gebied dat moet worden gemaskeerd vanaf het begin te definiëren.
Overlay maskers in de operator software vs. verwijdering van identiteitsgegevens. Als statische of dynamische maskers worden gebruikt in het video management systeem, is er een belangrijk onderscheid in de methode die wordt gebruikt voor het maken van het masker. Sommige toepassingen geven een overlay weer aan de kant van de client interface als de video wordt bekeken, vergelijkbaar met overlays bij videoanalyses. En op basis van de privileges van een gebruiker wordt de overlay getoond of verborgen. De originele video wordt echter nog steeds op dezelfde wijze opgeslagen als wanneer er geen maskering was. Vanuit het oogpunt van gegevensbescherming bevat de video nog steeds privé-informatie die wordt opgeslagen en overgedragen van de server naar de client. Als deze verbinding wordt onderschept, zijn alle privégegevens toegankelijk.
Andere oplossingen verwijderen echter de identiteit van mensen volledig uit de gemaskeerde stream, zodat dergelijke (privacy gevoelige) informatie niet beschikbaar is in de stream zelf. In termen van gegevensbescherming wordt dit anonimiseren genoemd. In tegenstelling tot statische maskering, kan de originele video worden opgehaald door over te schakelen naar een tweede, originele videostream. Het grote voordeel is dat deze tweede stream op een sterk gecodeerde manier kan worden opgeslagen op de Archiver en dat alleen de delen waartoe toegang moet worden verkregen via het netwerk worden overgedragen. Hiermee wordt voldaan aan het ‘data-minimalisatieprincipe’, dat bepaalt dat gegevens alleen moeten worden verzameld, opgeslagen en overgedragen als dat noodzakelijk is.
Bekijk hier de video over privacy maskering met de KiwiVision Privacy Protector
Meer weten over dit onderwerp? Met de KiwiVision™ Privacy Protector™, helpt u de privacy van uw klanten, werknemers en burgers te bewaken zonder in te hoeven moeten op veiligheid. Download de brochure
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!
18-12-2024
Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort
NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA
06-12-2024
VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren