Met het Vaidio-platform, dat in de Benelux door VAIBS op de markt wordt gebracht, is de functionaliteit van het Genetec-platform uit te breiden met ruim 30 geavanceerde vormen van kunstmatige intelligentie (AI). Reden voor VideoGuard om een samenwerking met VAIBS aan te gaan.
Voor eindgebruikers is het handig dat het Vaidio-platform volledig (level 3) geïntegreerd wordt binnen Security Center van Genetec. Wie al met de gebruikersinterface van Genetec overweg kan, hoeft dus niets van het Vaidio-platform te weten. “Het enige wat je als centralist merkt is dat de Genetec-software ineens veel meer functies biedt”, vertelt Kasper van Kekem van VAIBS. “Dat zijn bekende functies als kentekenherkenning, gezichtsherkenning en het tellen van mensen- en voertuigen, maar ook minder bekende mogelijkheden als geavanceerde bewaking van industriële processen en veiligheidsprocedures, monitoring van gedrag conform de privacywetgeving en herkenning van het merk en model van een voertuig.”
Zelfvoorzienend
VAIBS is erg te spreken over de samenwerking met VideoGuard. “Deze distributeur heeft een specifiek aantal producten en is daardoor in staat om daar alle benodigde kennis over in huis te halen. Zo werken wij graag. In eerste instantie zullen wij natuurlijk volop ondersteuning bieden voor wat betreft zowel sales als techniek, maar op korte termijn zal VideoGuard zelfvoorzienend in staat zijn om te helpen bij de verkoop en toepassing van ons platform”, aldus Henk-Jan Hop van VAIBS. “Want net als dat van Genetec is ons platform niet iets wat je zomaar kan doorschuiven. Zonder de toegevoegde waarde van de leverancier kan je er nooit uithalen wat erin zit.”
Feedback
Dat de technici van VideoGuard inmiddels de benodigde kennis in huis hebben, heeft niet tot gevolg dat de samenwerking met VAIBS nu minder wordt. Van Kekem: “We brengen voortdurend updates en nieuwe functionaliteiten uit en ook dan zullen we weer zorgdragen voor een goede training van de technici van VideoGuard. Andersom zijn wij ook altijd blij met feedback van de distributeur en klanten van de distributeur. Op basis daarvan kunnen wij ons product verder uitbreiden en verbeteren.” VideoGuard kan het Vaidio-platform als lokale oplossing op een server aanbieden, maar ook als cloud-oplossing. Van Kekem: “Door de samenwerking met VideoGuard zijn we in staat om gezamenlijk óók de complexere projecten te bedienen. VideoGuard heeft mooie maar veeleisende klanten en daar leren wij het meeste van. Natuurlijk heeft VideoGuard ons platform zelf ook al behoorlijk aan de tand gevoeld, maar de echte proof of concept krijg je toch altijd pas van de mensen die het systeem in de praktijk gebruiken.”
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden met VAIBS? Neem dan vandaag nog contact op met ons via sales@videoguard.nl of bel naar +31 850 410 510
In het dagelijks leven komen we overal camera’s tegen: in winkels, voetbalstadions, openbare gebouwen, op pleintjes of simpelweg gewoon thuis bij de voordeur. En dat aantal groeit iedere dag. Het doorspitten van talloze uren aan videobeelden om te zien of er iets waardevols opstaat, is vervelend en tijdrovend. Toch is het noodzakelijk, omdat deze videobeelden enorm nuttige informatie beschikken, wanneer het aankomt op het verbeteren van de veiligheid. Kan dat niet makkelijker?
Gelukkig is het antwoord daarop een keiharde JA! Want ontwikkelingen in de IT en AI (Artificial Intelligence), ook wel kunstmatige intelligentie, hebben niet stilgestaan. Die ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot verschillende oplossingen om videobeelden automatisch te monitoren en actie te ondernemen op die beelden wanner dat nodig is. Dat noemen we met een mooie term Real-Time Video Analytics. In deze blog gaan we graag iets dieper in op deze technologie en vertellen we graag wat de voordelen ervan zijn.
Videoanalyse is het proces waarbij algoritmen worden gebruikt om automatisch ruimtelijke of tijdelijke gebeurtenissen in videogegevens of op videobeelden te herkennen. Videoanalysesoftware maakt onderscheid tussen verschillende objecten en herkent bepaalde activiteiten of gedragingen die een gebruikersreactie of een melding triggeren. De software is in staat beelden om te zetten in bruikbare data, waaraan betekenis gegeven kan worden. Bijvoorbeeld: er klimt iemand over het hek, geef een melding aan de beveiliging!
Het belangrijkste doel van videoanalyse is om beveiligingspersoneel of de gebruiker van deze software snel te kunnen waarschuwen wanneer er ongeoorloofde of ongewenste activiteiten plaatvinden. Deze activiteiten worden op dat moment vastgelegd door (beveiligings)camera en geanalyseerd door de software. Het verzamelen en analyseren van beeldmateriaal kan, zoals gezegd, veel waardevolle informatie verschaffen over hoe bedrijfsprocessen of beveiligingsprotocollen verbeterd kunnen worden.
Nu duidelijk is wat het begrip Real-Time Video Analytics inhoudt, is het tijd om te kijken wat de toepassing ervan voor voordelen oplevert voor de gebruiker. In de basis is het belangrijkste kenmerk dat Real-Time Video Analytics gebeurtenissen detecteert op het moment dat ze plaatsvinden. En juist dat kenmerk levert de gebruiker van de software onderstaande voordelen op.
Geavanceerde software voor videoanalyse van netwerkcamera’s kan videostromen analyseren tot op het kleinste detail nauwkeurig. Dat is nauwkeuriger dan het menselijk oog kan waarnemen. Want waar het menselijk oog vooral waarneemt op het geheel, onderzoekt de software letterlijk iedere pixel op het beeld. Bovendien kan op AI-gebaseerde videoanalyse objecten in scène detecteren en vervolgens classificeren. Dit kan cruciaal zijn bij het identificeren van veiligheidsbedreigingen en verdacht gedrag.
Videoanalyse voert verschillende belangrijke taken uit. Bewegingsdetectie is er daar één van, die ingesteld kan worden op verschillende gevoeligheidsniveaus. Daarnaast is ook objectidentificatie beschikbaar in verschillende versies van detectie. Daarbij onderscheidt de software het ene object van het andere om te bepalen welke actie ondernomen moet worden: alarm slaan of niet?
Moet er alarm geslagen worden? Dan kan de software zo ingesteld worden dat waarschuwingen of meldingen automatisch verstuurd worden. De juiste meldkamer of personen worden daarbij aangestuurd om de bedreiging aan te pakken. Daarnaast kunnen er, via een REST-API, ook andere onderdelen in het beveiligingsnetwerk getriggerd worden om tot actie over te gaan. Denk hierbij aan een alarm, het brandbeveiligingssysteem, toegangscontrolesystemen of verlichting.
Bij een klassiek opnamesysteem worden beelden pas bekeken als een incident heeft plaatsgevonden. Met een geautomatiseerd real-time systeem is dat niet het geval. Beelden worden voortdurend gemonitord, waarbij de AI-toepassing achter het systeem altijd aan het werk is. Hierdoor wordt er nooit een belangrijk incident gemist. Iets wat voor beveiligingspersoneel haast onmogelijk is. Met deze proactieve manier van beveiligen, voorkom je erger.
En nu zul je misschien denken: ‘Zo’n systeem voor real-time videoanalyse is vast complex, log, lastig te installeren..’ Maar het tegendeel is juist waar. Een dergelijk systeem is in de meeste gevallen eenvoudig te installeren, waarbij het vaak alleen nodig is om de (bestaande) camera’s aan te sluiten op het platform. Daarna is het een kwestie van instellen: wat moet er gebeuren als een bepaalde situatie zich voordoet?
En natuurlijk, voor niets gaat de zon op. Videoanalysesoftware kost geld, maar de Return on Investment is in dit geval vele malen hoger. Beeldanalyse en detectie gebeuren namelijk geheel automatisch, waarbij mankracht niet nodig is voor dergelijke werkzaamheden. Daarnaast zal de inzet van bijvoorbeeld beveiligings- en zorgpersoneel vele malen efficiënter en gerichter verlopen, omdat het aantal foutieve of ongewenste meldingen drastisch zal afnemen.
De voordelen van real-time videoanalyse zijn dus enorm en inzet ervan kan de beveiliging van je bedrijf of organisatie ontzettend versterken. Met onder andere objectherkenning, bewegingsdetectie en andere functies, ben je te alle tijden op de hoogte wat er precies speelt in de nabije omgeving. Bovendien helpen de automatisch gegenereerde waarschuwingen en meldingen sneller te reageren op incidenten.
Real-time videoanalyse is op zeer brede schaal in te zetten, waardoor het voor veel bedrijven en organisaties erg interessant kan zijn. Benieuwd wat Real-Time Video Analytics voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.
Bij VAIBS helpen we organisaties namelijk waardevolle informatie uit videobeelden te halen en deze om te zetten in visuele, bruikbare data. Dat doen we met Video AI via ons product Vaidio: hét video-AI Analytics platform waarop dagelijks wereldwijd tienduizenden camera's op zijn aangesloten om objecten, personen, afwijkingen en patronen te detecteren. En dat gebeurt met ongekende snelheid en nauwkeurigheid.
Het Vaidio-platform is zeer intuïtief, gebruiksvriendelijk en werkt met praktisch elke IP-videocamera en bestaande VMS-systemen. Dit, uiteraard, volledig volgens de AVG/GDPR-wetgeving.
Lees meer op https://www.vaibs.com/
Vandaag de dag zijn oraganisaties steeds actiever als het aankomt op het beveiligen van hun gebouwen, terreinen, goederen, voertuigen en andere essentiële activa. Om deze activa te beschermen, neemt de populariteit van perimeterbeveiliging toe. Het aantal oplossingen op dit gebied zijn ondertussen zeer divers. Slimme technologieën als Artificial Intelligence (AI) en Deep Learning zijn een belangrijke drijfveer in de ontwikkeling van de kwaliteit van deze oplossingen. Maar hoe zit dat precies? Je leest het in dit artikel.
Dat de populariteit van perimeterbeveiliging toeneemt, is goed te zien in een onderzoek van MarketsandMarkets. Zij concludeerden dat de wereldwijde uitgaven op dit gebied in 2022 maar liefst op 70,8 miljard dollar lagen. Naar verwachting zal dit in 2027 meer dan 100 miljard bedragen. Een absurd bedrag.
Maar voordat we verder ingaan op de rol van AI binnen perimeterbeveiliging: wat is perimeterbeveiliging ook alweer precies? Perimeters zijn de grenzen die een bepaald gebied afbakenen of beschermen. Wanneer we het dan hebben over perimeterbeveiliging, bedoelen we de verschillende middelen, technieken en technologieën die gebruikt kunnen worden om een bepaald gebied te beschermen tegen indringing. En dat kan van alles zijn. Voorbeelden zijn hekwerken of slagbomen, aangevuld met digitale middelen als beveiligingscamera’s, toegangscontrolesystemen of slimme sensoren die beweging of andere zaken kunnen detecteren.
Een goed perimeterbeveiligingssysteem zorgt dus voor een perimeter (gesloten omgeving die een bepaald gebied omgeeft) waar beveiligingscontroles worden uitgevoerd en waar verschillende procedures worden toegepast die de toegang door onbevoegden voorkomen of verhinderen. Hoe groter deze perimeter is, hoe groter de eisen zijn op het gebied van infrastructuur en bewakingspersoneel.
Een perimetersysteem bestaat zoals gezegd uit een netwerk aan middelen, instrumenten en technieken die samenwerken om een bepaald gebied te beschermen. Deze middelen hebben afzonderlijk allemaal een functie binnen het geheel. Hekwerken houden indringers buiten, camera’s leggen ongewenste situaties vast en slimme sensoren leggen bijvoorbeeld beweging vast. Ook hebben ze allen hun sterktes en zwaktes. Toch ondersteunen ze samen het beveiligingspersoneel op verschillende gebieden:
Preventie
Een perimetersysteem helpt beveiligingspersoneel gebieden of gebouwen op afstand (digitaal) te beveiligen en indringing te voorkomen. Beveiligingsrondes vinden remote plaats, wat ontzettend veel tijd bespaart, waardoor beveiligingspersoneel alleen aandacht hoeft te besteden aan belangrijke zaken.
Alarmering
Mocht er een situatie voordoen die ongewenst is, kan een perimetersysteem in een fractie van een seconde aangeven waar deze situatie zich voordoet. Hierdoor kan beveiligingspersoneel adequaat handelen.
Opsporing
Bestaat de infrastructuur van het perimetersysteem ook uit camera’s? Dan kan beeldmateriaal achteraf ook gebruikt worden bij opsporing van indringers.
Nu dat duidelijk is, gaan we weer even terug naar het begin van dit artikel. Want daar beschreven we dat slimme technologieën als AI en Deep Learning een belangrijke drijfveer zijn in de ontwikkeling van perimeterbeveiliging. Dat heeft te maken met een uitdaging die MarketsandMarkets ook in haar onderzoek beschrijft: het grote aantal valse meldingen die perimetersystemen genereren. Hoe zit dat precies?
Perimetersystemen bestaan steeds meer uit ‘slimme’ instrumenten (camera’s en sensoren) die zaken als beweging detecteren en een melding afgeven wanneer zij dat detecteren. Externe factoren als wind, regen, reflectie van licht of beweging van kleine of middelgrote dieren zijn hier echter wel een grote stoorzender. Want veel van die slimme instrumenten zijn niet slim genoeg ontwikkeld om de beweging van een dier of regendruppels te onderscheiden van een persoon. Het gevolg? Ontzettend veel valse meldingen waar beveiligingspersoneel gek van wordt en ook nog eens veel tijd aan kwijt is.
En dat laatste wil je natuurlijk niet hebben. Beveiligingspersoneel is immers al schaars. Dit is echter wel het gebied waar AI en Deep Learning een ontzettend belangrijke rol spelen. Want deze technologie is in staat betekenis te geven aan videobeelden. Door inzet van AI en Deep Learning zijn beveiligingssystemen (met een cameranetwerk natuurlijk) in staat objecten, personen, voertuigen en patronen te detecteren, te herkennen en van elkaar te onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat de systemen alleen een melding triggeren wanneer dat écht nodig is en dus niet bij een kat die langsloopt of een vuilniszak die over het hek waait. De hoge nauwkeurigheid voorkomt daarbij valse meldingen, waardoor beveiligingspersoneel niet meer een groot deel van haar tijd kwijt is aan het behandelen van als die valse meldingen.
AI-gestuurde perimeterdetectie op basis van videobeelden kan in praktijk op twee manieren ingezet worden. Server Based of On Edge. In het kort: op een losse server of op een apparaat (lees camera) zelf. Dat heeft beide zijn voor- en nadelen. Wil je daar meer over weten, lees dan deze blog. Wanneer je kiest voor Server Based perimeterdetectie, is het grote voordeel dat je dit als add-on op je huidige cameranetwerk kan toevoegen, waardoor investeren in een nieuw cameranetwerk niet nodig is. AI-gestuurde perimeterdetectie is relatief simpel te configureren en daardoor binnen een paar uur operatief.
Wil je meer weten over wat perimeterdetectie (intrusion detectie) van VAIBS voor jouw organisatie kan betekenen? Bezoek dan de productpagina of neem contact op met één van onze specialisten. Zij staan je graag te woord.
Lees meer op https://www.vaibs.com/
Vandaag de dag is het overgrote deel van de parkeerfaciliteiten voorzien van videobewaking ten behoeve van de veiligheid. Maar wist je dat deze bestaande cameranetwerken op een relatief eenvoudige manier nog veel breder inzetbaar zijn? Door inzet van innovatieve AI-technologie creëer je in een handomdraai je eigen ‘slimme’ parkeerfaciliteit. Hoe precies? Dat leggen we je uit in dit artikel.
De videobeelden die bestaande camera’s genereren, bevatten enorm veel informatie die op verschillende manieren van waarde kunnen zijn binnen parkeermanagement. Video AI Analytics is een technologie die in staat is deze informatie om te zetten in waardevolle inzichten en acties. Om meer duidelijkheid te geven over wat deze technologie allemaal in praktijk kan betekenen, hebben we onderstaand verschillende toepassingen voor je opgesomd.
Werk je met een slagboom bij de parkeerfaciliteit? Dan is het mogelijk om Video AI Analytics in te zetten voor toegangscontrole. Het aanschaffen van single-purpose LPR-camera’s is dus niet nodig, omdat je bestaande camera’s voor verschillende doeleinden bruikbaar zijn in dit geval. Video AI Analytics is namelijk in staat om automatisch kentekenplaten te herkennen. Maar het gaat nog veel verder dan dat, want ook automerken, modeltypes en verschillende voertuigtypes (auto, vrachtwagen, motor, etc.) worden herkend. Daarbij is het vanzelfsprekend mogelijk om bepaalde nummerplaten of voertuigtypes te black- of whitelisten. Via een I/O-integratie is het mogelijk bepaalde voertuigen wel of geen toegang te geven tot de parkeerfaciliteit.
En daar blijft het niet bij. Want naast de toegangscontrole, ondersteunt Video AI Analyticstechnologie ook op het gebied van tellingen. Zo is het mogelijk automatisch te bepalen hoeveel auto’s in of uit zijn gereden. Daarbij is het monitoren van de bezettingsgraad van de parkeerfaciliteit ook automatisch ingeregeld. Overschrijdt deze bezettingsgraad een bepaalde waarde? Dan genereert het systeem automatisch een melding of trigger. Op die manier kan via een I/O-integratie ingeregeld worden dat een slagboom bijvoorbeeld gesloten blijft.
Zijn er nog wel wat parkeerplekken vrij? Video AI Analytics detecteert de vrije ruimtes en maakt het mogelijk om, via die I/O-integratie, slimme bewegwijzering in te zetten om bezoekers naar die vrije plek te delegeren. Lang zoeken naar een vrije parkeerplek is daardoor verleden tijd.
Wanneer een parkeerfaciliteit overloopt en er geen vrije plekken beschikbaar zijn, komt het vaak voor dat men illegaal, buiten de vakken parkeert. Ook deze ongewenste gedraging is met Video AI Analytics automatisch te detecteren. Het systeem stuurt daarbij een alert naar bijvoorbeeld een medewerker.
Doordat het met Video AI Analytics mogelijk is dagen aan beeldmateriaal te analyseren, genereer je ook in een handomdraai heatmaps van bepaalde gebieden binnen je parkeerfaciliteit. Op deze manier krijg je gemakkelijk inzicht in de meest overbelaste zones per uur of gedurende de hele dag. Deze inzichten kunnen bijdragen aan het efficiënter inrichten van de parkeerfaciliteit.
Bovenstaande functionaliteit geeft mooi weer waar Video AI Analytics bij kan ondersteunen op basis van realtime detectie. Maar deze technologie kan je ook bijstaan door gemakkelijk en snel te zoeken naar wat er juist in het verleden is geweest. Via slimme filters is het mogelijk te zoeken op uiterlijke kenmerken van personen en/of voertuigen, op kentekens of op andere bepaalde gebeurtenissen. Het handmatig terugzoeken in uren aan beeldmateriaal is hierdoor verleden tijd.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden wat Video AI Analytics kan betekenen voor jouw parkeerfaciliteit? Ontdek dan ons Vaidio-platform via de productpagina of download onze brochure en/of de Vaidio Use Case voor parkeermanagement. Heeft u vragen? Onze specialisten staan u natuurlijk graag te woord via info@vaibs.com of via +31 (0)85 4873031.
Toegangscontrole is altijd al een belangrijk onderwerp binnen bedrijven en (overheids)organisaties geweest. Want hoe richt je dit zo goed, veilig en efficiënt mogelijk in? Natuurlijk kennen we de meest voorkomende oplossingen als tags, pasjes of cijfercodes, maar wist je dat toegangscontrole ook gestroomlijnd en geautomatiseerd kan worden met behulp van (bestaande) camerabeelden? In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Zoals gezegd zijn er talloze oplossingen op het gebied van toegangscontrole. Maar voordat we daar verder op ingaan, kijken we eerst naar wat toegangscontrole precies is en welke voordelen automatisering ervan met zich meebrengt.
Toegangscontrole omvat simpel gezegd het proces van wel of geen toegang verlenen aan een persoon of voertuig tot een specifiek gebouw, terrein of een specifieke ruimte. Het gebruik van geautomatiseerde toegangscontrole levert verschillende voordelen op voor bedrijven en/of (overheids)organisaties:
Naast de conventionele oplossingen voor toegangscontrole, zoals tags, pasjes en cijfercodes, kunnen dus ook (bestaande) camerabeelden gebruikt worden. Camerabeelden bevatten namelijk ontzettend veel informatie. Wanneer je in staat bent deze informatie automatisch te analyseren, kunnen de beelden gebruikt worden om bepaalde acties te triggeren.
Dat analyseren van beeldmateriaal kan met behulp van Video AI Analytics. Video AI Analytics is software die op basis van slimme algoritmes betekenis kan geven aan videobeelden. Hierdoor is het systeem in staat automatisch te herkennen wat er in het gezichtsveld van de camera gebeurt, om daar vervolgens een actie aan te hangen. Bijvoorbeeld: herkent de software een bepaald persoon? Dan opent het de deur automatisch via een I/O-integratie
De toepassing van Video AI Analytics is enorm breed. De software biedt daardoor verschillende functies die ingezet kunnen worden binnen toegangscontrole. Hieronder sommen we deze voor je op.
Allereerst is daar de ID-verificatiefunctie. Dit algoritme kan ingezet worden om bijvoorbeeld alleen toegang te verlenen aan personen die daar in dienst zijn. De persoon laat simpelweg zijn ID-kaart aan de camera zien, waardoor de software de ID-kaart kan matchen met het gezicht van de persoon. Staat deze ID-kaart ook in de database op ‘groen’ en komt de foto overeen met het gezicht van de persoon, dan wordt de deur geopend.
Video AI Analytics kan ook zeer bruikbaar binnen steriele ruimtes of industriële omgevingen. Draagt een persoon dat naar binnen wil niet de juiste beschermende kleding? Dan kan de toegang geweigerd worden. Draagt de persoon zijn beschermende middelen wel naar behoren, dan zal de deur open gaan.
Verder is het natuurlijk ook mogelijk deuren te openen of te sluiten op basis van gezichtsherkenning. Staat het gezicht van het persoon in de database voor personen die naar binnen mogen? Dan kan daar een actie op uitgevoerd worden door de software. Bij deze toepassing is het, net als bij de ID-verificatiefunctie, belangrijk te werken conform AVG-/GDPR-regels.
> Lees ook de blog: ‘IO-integratie: hoe Video AI Analytics letterlijk deuren opent
Naast de toegangscontrole voor personen, kan Video AI Analytics ook ingezet worden voor de toegangscontrole van voertuigen. Ook op dit gebied zijn er verschillende mogelijkheden:
De bekendste daarvan is misschien wel de kentekenplaatherkenning. Ook wel LPR genoemd. Op basis van een kentekenplaat is het mogelijk voertuigen toegang te verlenen of juist te ontzeggen. Via black en white listing in de database is gemakkelijk in te regelen welke voertuigen wel en niet naar binnen mogen.
Maar daar blijft het niet bij. Want de kracht van Video AI Analytics, is dat het voorwerpen herkent op basis van Deep Learning en Machine Learning. Dit wil zeggen dat de software in staat is voertuigen ook te herkennen op basis van uiterlijke kenmerken als type en vorm. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen vrachtwagens door te laten, waar auto’s geweigerd worden. Natuurlijk zijn hier talloze variaties op te bedenken.
Het doorlaten van voertuigen kan ook op basis van een OCR-code, QR-code, of barcode. Deze functie kan bijvoorbeeld erg goed ingezet worden binnen havengebieden, waarin veel vrachtwagens rondrijden met bepaalde containers. Overigens kan dit ook gebruikt worden om personen toegang te verlenen tot bepaalde gebieden of ruimtes, zolang zij maar een code bij zich dragen die gescand kan worden.
Het grote voordeel van de inzet van Video AI Analytics, is dat je bestaande camerasystemen kunt gebruiken. Door het brede karakter van de technologie, zijn deze camerasystemen naast toegangscontrole ook inzetbaar voor andere doeleinden. De aanschaf van nieuwe, single-purpose oplossingen is daarbij dus niet nodig.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd wat Video AI Analytics voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze specialisten via info@vaibs.com of via +31 (0)85 4873031. Zij helpen je graag verder.
Op evenementen waar veel mensen bij elkaar komen, is monitoring enorm belangrijk voor de veiligheid van de bezoekers. Handmatige monitoring van camerabeelden is echter arbeidsintensief en foutgevoelig. Daarnaast is het haast onmogelijk om bepaalde patronen met het menselijk oog waar te nemen. Inzet van slimme technologie als Video AI Analytics kan hierin ondersteunen, door bepaalde taken van monitoring te automatiseren. Hoe? Je leest het in dit artikel!
Video AI Analytics is het proces waarbij slimme algoritmen worden ingezet om betekenis te geven aan videobeelden. Hierdoor is het systeem in staat om automatisch te herkennen wat er binnen een bepaald gezichtsveld plaatsvindt. Videoanalyse-software maakt onderscheid tussen verschillende objecten en herkent bepaalde activiteiten, gedragingen of patronen die een gebruikersreactie of een melding triggeren. Simpel gezegd zet de software videobeelden dus om in data, waar betekenis aan gegeven kan worden. Bijvoorbeeld, in geval van een evenement: de maximale capaciteit van een bepaald gebied wordt overschreden, kom in actie!
Video AI Analyticstechnologie is breed toepasbaar en daarom in te zetten voor verschillende gebieden binnen crowd management. Hieronder sommen we er een aantal voor je op:
Zoals we hierboven al kort even benoemden als voorbeeld, kan Video AI Analytics ingezet worden om automatisch de capaciteit van een bepaalde ruimte te monitoren. Dat kan op verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tellen van mensen die een ruimte betreden en/of een ruimte verlaten, Waarbij de data van de verschillende streams aan elkaar gekoppeld kunnen worden in geval van meerdere in- en uitgangen. Daarnaast is het ook mogelijk om in één oogopslag het aantal mensen in een ruimte te bepalen door ‘koppen’ te tellen. Is er een ruimte waar de capaciteit overschreden wordt? Dan ontvangt het beveiligingspersoneel automatisch een melding.
Vaak worden onveilige situaties voorafgegaan aan bepaalde patronen. Deze patronen zijn met het blote oog vaak lastig te constateren of ze worden simpelweg gemist door het beveiligingspersoneel. Denk bijvoorbeeld aan de bewegingen van een grote massa mensen, mensen die tegen de richting inlopen, het ontstaan van wachtrijen, opstoppingen of groepsvorming op bepaalde plekken. Video AI Analytics is in staat zaken als deze automatisch te detecteren. Gebeurt er iets wat niet gewenst is? Dan geeft deze technologie automatisch een melding, zodat er ingegrepen kan worden door het beveiligingspersoneel.
Het komt vaak genoeg voor dat er tijdens een evenement een ongewenst incident gebeurt. Het is daarbij belangrijk om te weten wanneer en waar dat incident plaatsvond en welke personen erbij betrokken waren. Forensisch beeldonderzoek is daarbij een veelgebruikt middel. Echter is handmatig terugzoeken in uren aan beeldmateriaal tijdrovend en foutgevoelig. Met behulp van Video AI Analytics wordt dit een stuk makkelijker. Met behulp van slimme filters kan namelijk snel teruggezocht worden op uiterlijke kenmerken van personen, objecten, voertuigen en meer. Op die manier vind je binnen enkele seconden het gewenste resultaat.
Gedraagt een persoon zich verdacht of agressief? Video AI Analytics is in staat personen realtime te volgen op basis van uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kleur van de kleding. De persoon wordt over meerdere camera’s gevolgd. Op deze manier is het mogelijk om grip te krijgen op de route die een persoon aflegt of heeft afgelegd. Eventueel ingrijpen wordt hierdoor voor beveiligingspersoneel gemakkelijker.
Na het lezen van dit artikel benieuwd geworden hoe Video AI Analytics jou kan ondersteunen op het gebied van crowd management? Neem gerust contact met ons op. Bij VAIBS helpen we organisaties met behulp van Video AI waardevolle informatie uit videobeelden te halen en deze om te zetten in visuele, bruikbare data.
Dat doen we via Vaidio: hét Video AI Analytics platform waarop dagelijks wereldwijd tienduizenden camera’s zijn aangesloten om objecten, personen, afwijkingen en patronen te detecteren. En dat gebeurt met ongekende snelheid en nauwkeurigheid. Het Vaidio-platform is zeer intuïtief, gebruiksvriendelijk en werkt met praktisch elke IP-videocamera en bestaande VMS-systemen. Dit, uiteraard, volledig volgens de AVG/GDPR-wetgeving.
Meer weten over Vaidio? Bezoek dan de productpagina of download de brochure.
Bestaande camerasystemen kunnen voor veel meer gebruikt worden dan het beveiligen van een gebouw of gebied alleen. Beeldmateriaal bevat namelijk informatie die goud waard is voor het verbeteren van bijvoorbeeld winkelconcepten. Vaidio’s leeftijds-, geslachts-, en emotiedetectie kan hier een belangrijke rol in spelen.
Om inzicht te krijgen in de bewegingen van personen, is handmatig beeldonderzoek haast onbegonnen werk. Via de automatische Cross Camera Tracking binnen het Vaidio-platform is dit verleden tijd. Vaidio Cross Camera Tracking is namelijk in staat personen automatisch te volgen over verschillende camera’s heen.
Voor toegangscontrole is een breed scala aan slimme technologieën beschikbaar. ID-verificatie op basis van gezichtsherkenning is daar één van. Het Vaidio-platform ondersteunt deze manier van toegangscontrole door gebruik te maken van (bestaande) camera-installaties bij toegangspoorten.
Voor het optimaliseren van logistieke/retail-gerelateerde processen of het verhogen van de veiligheid, kan een heatmap veel inzicht geven. Binnen een heatmap wordt namelijk in één oogopslag duidelijk waar het zwaartepunt qua drukte zich binnen een gebied bevindt. Met het Vaidio-platform is het mogelijk binnen een handomdraai heatmaps te genereren van realtime of bestaande videobeelden.
Gevaarlijke situaties worden vaak voorafgegaan door bepaalde kenmerken. Het achterblijven van objecten als tassen of rugzakken is daar één van. Om de veiligheid in het gebied eromheen te waarborgen, is het belangrijk deze objecten in een vroegtijdig te signaleren. Vaidio Achtergebleven Objectdetectie ondersteunt hierin.
Het handmatig zoeken naar bepaalde voertuigen in duizenden uren aan beeldmateriaal is tijdrovend en zeer kostbaar. Vaidio Voertuigenherkenning automatiseert deze taak met behulp van de AI Analytics voor voertuigenherkenning. Het platform analyseert gemakkelijk duizenden uren aan beeldmateriaal, waardoor het mogelijk is in een fractie van een seconde al het gewenste beeldmateriaal te vinden. En dat op chronologische volgorde, inclusief plattegrond.
Het tellen van personen of auto’s wordt steeds vaker ingezet bij evenementen, in winkels of op parkeerplaatsen. Dit alles om de bezettingsgraad nauwkeurig te monitoren. Vaidio biedt de standaard functionaliteit om personen of voertuigen te tellen op basis van videobeelden, gemaakt door bestaande (beveiligings)camera’s. Hierdoor is investeren in een geheel nieuw systeem niet nodig.
Nummerplaatherkenning (ANPR/LPR) kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. Denk hierbij aan toegangscontrole voor parkeerplaatsen of terreinen of aan (forensische) opsporing van verdachte voertuigen. Met Vaidio is het mogelijk een ANPR-functionaliteit toe te voegen aan elke bestaand(e) IP-camera of beveiligingssysteem.
Steeds vaker worden slimme technologieën ingezet voor het beveiligen van gebouwen en terreinen of voor het opsporen van personen. Gezichtsherkenning speelt hier een belangrijke rol in. Vaidio Gezichtsherkenning en Identificatie maakt het mogelijk om gezichten te detecteren en herkennen via elke IP-camera.
Het handmatig doorzoeken van duizenden uren aan beeldmateriaal is tijdsintensief en foutgevoelig. Om dit proces te vergemakkelijken biedt het Vaidio-platform de Video Search functionaliteit. Met deze slimme zoekfunctie is het mogelijk gewenste personen, voertuigen, objecten of patronen in luttele seconden op te sporen in real-time videostreams of historisch beeldmateriaal.
Bij veel gebeurtenissen is achteraf het commentaar dat iemand zich al een tijdje vreemd gedroeg of dat schade voorkomen had kunnen worden als het incident eerder gesignaleerd was. Video AI biedt de mogelijkheid om bestaande camerasystemen intelligenter te maken en dit soort zaken eenvoudig te detecteren en proactief actie te kunnen ondernemen.
Helaas leven wij in een tijd dat er steeds meer incidenten zijn waar steek- en vuurwapens bij betrokken zijn. Dit is een breed maatschappelijk probleem wat het gevoel van veiligheid niet ten goede komt. Hoe anders zal het zijn om live meldingen te ontvangen op het moment dat er wapens gedetecteerd worden? Op deze manier is proactief handelen mogelijk in plaats van reactief hetgeen kans op lichamelijk letsel of erger voorkomt.
Iedereen in de evenementenbranche weet hoe belangrijk Crowd management kan zijn en hoe cruciaal het is om de veiligheid centraal te stellen in de voorbereiding op een groot publieksevenement. Een juist Crowd management is de basis om menigten en mensenstromen in goede en veilige banen te leiden.
De Intrusion Detectie binnen het Vaido-platform automatiseert de bewakingstaken voor locaties met een hoog (inbraak)risico door automatische monitoring en detectie van real-time videobeelden. Maak met dit platform iedere camera intelligent, minimaliseer valse meldingen en detecteer objecten en personen van grote afstand. Door de eenvoudige plug-and-play setup, is Vaidio Indingers- en Risicodetectie eenvoudig en snel in te zetten binnen uw netwerk.
Brandschade is de nachtmerrie voor iedere ondernemer. Brandschade is niet alleen de directe schade als gevolg van het vuur, maar ook rook- en blusschade vallen hieronder. De gevolgen voor de ondernemer zijn meestal enorm. Die gevolgen betreffen onder andere schade aan het pand, schade aan de voorraad en/of inventaris, schade aan het wagenpark en mislopen van inkomsten gezien er niet meteen doorgewerkt kan worden.
Het is belangrijk dat werknemers op een veilige manier kunnen werken. Een veilige en gezonde werkplek verkleint namelijk de kans dat iemand schade of letsel oploopt. Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) draagt bij aan het creëren van een veilige werkomgeving.
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!
18-12-2024
Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort
NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA
06-12-2024
VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren