Het handmatig doorzoeken van uren aan beeldmateriaal kan een flinke uitdaging zijn. Vooral als het gaat om (openbare) plekken waar veel beweging is en mensen en/of voertuigen samenkomen. Het is dan een arbeidsintensieve klus, waarbij de kans aanwezig is dat er iets belangrijks gemist wordt. De opkomst van AI maakt het mogelijk om forensisch beeldmateriaal efficiënter en effectiever uit te voeren met behulp van AI metatagging. Hoe dat precies werkt, leggen we uit in dit artikel.
Om een goed beeld te krijgen wat metatagging van videobeelden is, is het goed om te weten wat het precies is en hoe deze techniek in zijn werk gaat.
AI metatagging is het proces waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om videobeelden automatisch te analyseren en te voorzien van informatie. Als we het woord 'metataggen' ontleden staat 'meta' (metadata) voor het stukje informatie, 'taggen' staat voor toewijzen van die informatie aan objecten, personen, voertuigen, patronen, gedragingen en alle andere zaken die op het beeldmateriaal te zien zijn. Het toekennen van metadata aan beeldmateriaal geeft de context die nodig is om goed te begrijpen wat er daadwerkelijk gebeurt. In feite worden bij metatagging dus alle zaken gelabeld en gecategoriseerd. Deze labels worden opgeslagen en gekoppeld aan het opgenomen beeldmateriaal.
Voor het herkennen van personen, voertuigen, objecten, etc. wordt zoals gezegd gebruik gemaakt van AI-algoritmes. Deze algoritmes te trainen, door ontzettend veel praktijkvoorbeelden in te leren. Hoe meer voorbeelden ingeleerd worden, hoe beter een algoritme getraind is, hoe nauwkeuriger en beter het zaken zal herkennen en detecteren.
Het analyseren en labelen van beeldmateriaal, levert verschillende voordelen wanneer het gaat om forensisch beeldonderzoek. Hieronder een kort overzicht:
1. Automatisch beeldmateriaal analyseren
Bij AI metatagging wordt beeldmateriaal zoals gezegd automatisch geanalyseerd. Uren aan beeldmateriaal wordt verwerkt met behulp van getrainde AI-modellen. Op deze manier is het handmatig doorlopen van beeldmateriaal niet nodig. Alles wordt voor je gedaan.
2. Gemakkelijk en snel terugzoeken
Als al het beeldmateriaal verwerkt is, is alles wat zich heeft afgespeeld gelabeld. Hierdoor is het mogelijk via slimme filters gemakkelijk te zoeken op bijvoorbeeld een persoon of voertuig die aan een bepaald signalement voldoet. Binnen enkele seconden zullen dan alle resultaten die overeenkomen met de zoekopdracht naar voren komen. Dit bespaart ontzettend veel tijd, wat erg belangrijk kan zijn wanneer er gezocht wordt naar verdachte personen/voertuigen of een vermist kind. In dat geval telt elke seconde.
3. Real-time alarmeren
Metatagging is dus krachtig in combinatie met historisch beeldmateriaal, maar werkt ook erg goed in combinatie met live beeldmateriaal. Wanneer dit proces plaatsvindt op basis van live beeldmateriaal, kan het ook gekoppeld worden aan alertregels. Wordt er iets gedetecteerd en dus gelabeld wat ongewenst is? Dan wordt automatisch een alertregel getriggerd die een actie uitvoert. Bijvoorbeeld: het sturen van een sms of het genereren van een melding binnen een systeem dat een operator gebruikt. Benieuwd wat deze techniek kan betekenen voor bijvoorbeeld een meldkamer? Lees dan dit artikel.
Meer info over deze mogelijkheden neem hiervoor contact op met sales@videoguard.nl of bel met +31 850 410 510
Bron: VAIBS Video AI Analytics
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!
18-12-2024
Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort
NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA
06-12-2024
VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren