Van ‘dozenschuiver’ naar value added dienstverlener

10 jaar

VideoGuard bestaat 10 jaar en ontwikkelde zich in die periode van een traditionele distributeur naar een bedrijf dat installateurs en integrators met diepgaande kennis kan helpen de grootste uitdagingen te overwinnen. Het wereldwijd toegepaste beheerplatform van Genetec dient daarbij altijd als basis voor een ‘unified’ securitymanagementsysteem.

De verandering naar ‘value added distributor’ begon met de komst van Richard Nass, die het bedrijf in 2016 overnam van de oprichter. De nieuwe eigenaar had zelf een achtergrond in de installatiewereld en wist dus vanuit de praktijk hoe belangrijk ondersteuning door een deskundige leverancier kan zijn. “We hebben geluisterd naar installateurs om te weten waar behoefte aan bestaat en schreven vervolgens een plan de campagne. Waar schieten we als industrie tekort om tot de juiste oplossingen te komen? Die vraag bracht ons ertoe om kennis in huis te halen, waarmee we samen met installateurs en eindgebruikers wél de juiste oplossingen kunnen realiseren.”

Genetec

Nass had al de nodige ervaring met de software van Genetec en besloot met zijn team om zich daarop te concentreren. “De mogelijkheden zijn al bijna onbegrensd en als je meer wilt, kan je daar met de mensen van Genetec altijd over sparren.” Duidelijk was wel dat een Genetec-pakket niet iets is wat je over de toonbank verkoopt. “Je gaat kijken wat je rol als distributeur wordt. Dozen schuiven of toch wat meer de markt helpen. Zo’n omschakeling krijg je niet in één keer voor elkaar. Ik ga altijd liever met de trap naar boven dan met de lift. Want je kan niet voorkomen dat je soms verkeerde keuzes maakt. Als je dan kleine stapjes zet, mag je die verkeerde keuzes rustig als leermomenten beschouwen. Die bespreek je met elkaar en dan zie je dat je als team een enorme groei doormaakt. We geven de mensen ook alle vrijheid om te groeien, te denken in oplossingen en beslissingen te nemen. Hoe belangrijk dat is, merk je aan het feit dat wij nauwelijks personeelsverloop hebben. Zo is iets moois ontstaan, waar we met recht trots op kunnen zijn.”

Nieuwe locatie

VideoGuard was aanvankelijk gevestigd in Bergen op Zoom, Zevenaar en Düsseldorf. Maar dat bleek niet praktisch. “Ons product kan je niet uit een brochure verkopen. Je moet het de klant kunnen laten zien om hem te overtuigen. En daarvoor heb je een centrale locatie met een mooie experience room nodig. Dat werd onze vestiging in Waalwijk. Daar konden wij installateurs met hun klanten ontvangen en konden wij zo’n 90 procent van alle mogelijkheden van het Genetec-platform realistisch demonstreren. En dan merk je: ‘zien is kopen’.” Sinds 2024 zit VideoGuard in Waardenburg op een mooie zichtlocatie langs de A2 tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht. Het bedrijf had behoefte aan een uitgebreide control room, een experience center en een trainingslokaal en dat was in Waalwijk niet te realiseren. “De behoeftes van de markt veranderen en hetzelfde geldt voor de mogelijkheden die Genetec biedt. Het gaat allang niet meer alleen om de camerabeelden. Klanten willen op een eenvoudige manier het complete beveiligingssysteem kunnen monitoren en de status kunnen aflezen op mooie en duidelijke statistieken. In onze control room kunnen zij dat in real-time ervaren.”

IJzersterke band

Naast Genetec levert VideoGuard alles wat nodig is om een compleet unified beveiligingssysteem te bouwen. Unified betekent dat alle functionaliteit in één platform zit en dat is dus niet hetzelfde als geïntegreerd, waarbij sprake is van meerdere systemen. Plannen om naast Genetec ook systemen te leveren voor bijvoorbeeld alleen videomanagement zijn er nooit geweest. “Andere systemen zijn ook prima, maar Genetec onderscheidt zich door de combinatie van videobewaking, toegangsbeheer, intercom, kentekenherkenning, et cetera. Daarnaast hebben wij een ijzersterke band opgebouwd met de fabrikant en zijn wij er trots op dat wij zo’n belangrijk onderdeel van dit bedrijf voor de Benelux mogen zijn. Dat hebben wij ook wel min of meer afgedwongen door onze winst elk jaar in onze organisatie te investeren. We werken heel nauw samen met Genetec en stappen samen een nieuwe toekomst in die nu wereldwijd wordt uitgerold. Onze taak is het om de installateur en via de installateur de eindgebruiker in die ontwikkeling mee te nemen. Zo blijven we stap voor stap groeien en betreden we nu de wereld van IoT en SaaS. Dat is waar de markt op zit te wachten. Totale ontzorging en betalen voor gebruik in plaats van voor bezit. Ook als distribiteur worden we steeds meer een dienstverlener. Natuurlijk blijven we producten leveren. Dat zal nooit veranderen. Maar het gaat wel op andere manieren, waarbij de door de klant gewenste oplossing centraal staat. In ons nieuwe experience center kunnen wij die oplossing demonstreren. Maar we kunnen de systemen ook gebruiksklaar opleveren. Het installatiebedrijf hoeft alleen nog de componenten te monteren. Dat is een groot voordeel, nu het voor installateurs zo moeilijk is om aan goede technici te komen. De nieuwe aanpak levert dus voor zowel de installateur, de eindgebruiker als ons een win-winsituatie op. Er werd wel eens beweerd dat Genetec zo duur is. Maar met deze aanpak kijk je wat de kosten over een periode van 5 of zelfs 10 jaar zijn en dan blijkt Genetec ineens heel efficiënt te zijn. En ook dat is belangrijk als je de markt de beste oplossing wilt kunnen bieden!”

Het laatste nieuws

BIJGEWERKTE VERSIE VAN DE FORENSIC SEARCH PLUG-IN VOOR GENETEC

BIJGEWERKTE VERSIE VAN DE FORENSIC SEARCH PLUG-IN VOOR GENETEC

19-07-2024

Versie 1.2 van de Forensic Search Plug-in voor Genetec Security Center is nu beschikbaar. Deze update bevat verbeteringen voor grotere, gedistribueerde installaties, de mogelijkheid om zoekpresets op te slaan en terug te zetten en verbeterde cameralijsten. U kunt nu zoeken

Support

Review: DINION 7100i IR

18-07-2024

'We waren onder de indruk van de robuuste 7100i IR bullet camera van Bosch toen we deze overdag testten in ons drukke straatbeeld, en we zijn nog meer onder de indruk nu we deze 's nachts hebben getest." ... "Het

Videoguard account

vinkjeBekijk prijzen in onze webshop.