Personeelstekort. Je hoeft de (digitale) krant maar open te slaan en het is onderwerp van gesprek. In het OV, op de kinderopvang, maar ook in de security. Personeelstekorten hebben veel sectoren getroffen en de fysieke beveiliging is daar geen uitzondering op. En wanneer die laatstgenoemde sector niet kan voldoen aan de vraag, loopt het elders in de samenleving spaak. Om deze tekorten tegen te gaan, wenden veel bedrijven zich tot slimme oplossingen. AI-gestuurde Video Analytics is daar één van. Maar hoe kan deze technologie het personeelstekort in de persoonsbeveiliging oplossen? Je leest het in deze blog!
Het belang van goed en genoeg beveiligingspersoneel werd afgelopen zomer nog maar eens pijnlijk duidelijk. Juist, Schiphol… Ellenlange wachtrijen door een tekort aan goed geschoold beveiligingspersoneel. Een loonsverhoging hielp om die problemen deels op te lossen, maar we zijn er nog lang niet. Het tekort blijft, waardoor serieus naar andere alternatieven gekeken moet worden. Video AI Analytics is zo’n alternatief waar steeds meer bedrijven naar kijken. Maar wat is dat eigenlijk precies?
Video AI Analytics is het proces waarbij slimme algoritmen worden ingezet om betekenis te geven aan videobeelden. Hierdoor is het systeem in staat om automatisch te herkennen wat er binnen een bepaald gezichtsveld plaatsvindt. Videoanalysesoftware maakt onderscheid tussen verschillende objecten en herkent bepaalde activiteiten of gedragingen die een gebruikersreactie of een melding triggeren. Simpel gezegd zet de software videobeelden dus om in data, waar betekenis aan gegeven kan worden. Bijvoorbeeld: er klimt iemand over een hek; alarmeer de beveiliging!
De toepassing van Video AI Analytics is ontzettend breed. Daarom kan het ook goed ingezet worden binnen de fysieke beveiliging. Video AI Analytics ondersteunt beveiligingspersoneel op verschillende gebieden en automatiseert inspectie en detectietaken. Onderstaand sommen we een aantal gebieden op waar Video AI Analytics beveiligingspersoneel kan ondersteunen.
Slimme AI-gestuurde video analyse is in staat om 24/7 videobeelden te monitoren met hoge nauwkeurigheid. Ongewenste situaties zoals brand, inbraak, valpartijen, vechtpartijen en meer wordt automatisch gedetecteerd. Het voordeel hiervan is dus dat beveiligingspersoneel niet non-stop aan beeldschermen gekluisterd zit. Doordat objecten en patronen ingeleerd zijn, werkt deze techniek zeer nauwkeurig. Een valse melding, zoals één van een langslopende kat of een overwaaiende vuilniszak, wordt er daardoor uitgefilterd. Hierdoor kan de aandacht dus uit naar meldingen die er echt toe doen!
Video AI Analytics kan ook een grote rol spelen in het opsporen of zoeken van mensen of voertuigen. Het opsporen van mensen of voertuigen in uren aan beeldmateriaal is namelijk tijdrovend en foutgevoelig. Met Video AI Analytics wordt dit proces geautomatiseerd. Binnen slechts enkele seconden is deze software in staat op basis van uiterlijke kenmerken (kleren, type, kleur of kentekenplaat) of gezichtsherkenning vermiste of verdachte personen/voertuigen te detecteren. En dat vaak over verschillende camera’s tegelijkertijd, waardoor je goed inzicht krijgt in de bewegingen van die persoon of dat voertuig.
Vaak is beveiligingspersoneel ook betrokken bij toegangscontrole van gebouwen of gebieden. De taken die zij op dit gebied uitvoeren, zijn prima te automatiseren met Video AI Analytics. Via gezichtsherkenning, ID-verificatie, nummerplaatherkenning of andere criteria kan bepaald worden of personen of voertuigen wel of juist geen toegang krijgen tot een bepaald gebied. Door integraties met toegangssystemen komt er geen vinger meer aan te pas om op een bepaalde knop te drukken. Beveiligingspersoneel kan daardoor elders ingezet worden voor andere belangrijke taken.
En toen de werkdruk al hoog lag, kwam de coronapandemie ook nog om de hoek kijken. Dit zorgde ervoor dat het takenpakket van het beveiligingspersoneel nog breder werd. Afstand houden, mondmaskers dragen, het volgen van bepaalde richtlijnen; allemaal voorbeelden van extra zaken die gemonitord moesten worden. Ook op dit punt kan Video AI Analytics goed ondersteunen. Want onderlinge afstand, een maximum aantal personen in één ruimte, het dragen van mondmaskers en het monitoren van bijvoorbeeld looplijnen is iets wat met deze slimme software automatisch gedetecteerd kan worden.
Bovenstaand is overigens ook iets wat vertaald kan worden naar de werkvloer. Want wanneer er gewerkt wordt in een risicovolle omgeving, is het dragen van beschermende kleding noodzakelijk. Via slimme videoanalyse is het mogelijk deze omgevingen automatisch te monitoren. Draagt een medewerker niet de juiste kleding? Dan genereert het systeem een alarm en is adequaat ingrijpen mogelijk.
En laten we duidelijk zijn: niets kan goed beveiligingspersoneel vervangen. Ook slimme software niet. Dat is het doel overigens ook niet. Maar door mens en technologie optimaal naast elkaar te laten werken, zorgen we er wel voor dat we veel problemen in deze sector (deels) kunnen oplossen.
Meer info over deze mogelijkheden neem hiervoor contact op met sales@videoguard.nl of bel met +31 850 410 510
Bron: VAIBS Video AI Analytics
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!
18-12-2024
Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort
NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA
06-12-2024
VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren