Winkeliers hebben altijd al te maken gehad met diefstal, maar het afgelopen jaar spande de kroon. In 2023 werd bijna 45.000 keer aangifte gedaan bij de politie. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. Om diefstal tegen te gaan, wordt steeds vaker slimme technologie ingezet, zoals AI-driven videoanalyse. Op welk gebied deze technologie kan ondersteunen, lees je in dit artikel.
Eerst even terug naar die explosieve groei van afgelopen jaar. Want de toename van het aantal diefstallen, brengt een aanzienlijke financiële schade met zich mee voor ondernemers. Volgens Branche-organisatie INretail verdwijnt ongeveer 1% van de omzet door diefstal. Om dat percentage in perspectief te zetten: een gemiddelde supermarkt heeft een jaarlijkse omzet van €7mln. Dat betekent een gemiddelde schade van liefst €120.000 per supermarkt, per jaar. Wat de oorzaak is van die explosieve toename van het aantal diefstallen, is volgens de politie nog onbekend. Wel wordt het in verband gebracht met de dure tijden waarin we op dit moment leven.
Om diefstal terug te dringen, worden al jarenlang verschillende technieken ingezet. Videobewaking is misschien wel de bekendste. Helaas is deze technologie lang niet altijd waterdicht. In praktijk blijkt het namelijk onmogelijk om gedurende de hele dag videobeelden te monitoren. Het is arbeidsintensief, daardoor zeer kostbaar en de kans op fouten is aanzienlijk. Gelukkig heeft de ontwikkeling van Video AI Analytics mogelijkheden gebracht om de problematiek rondom winkeldiefstal aan te pakken. Maar wat is Video AI Analytics precies?
Video AI Analytics is het proces waarbij slimme algoritmen worden ingezet om betekenis te geven aan videobeelden. Hierdoor is het systeem in staat om automatisch te herkennen wat er binnen een bepaald gezichtsveld plaatsvindt. Videoanalyse-software maakt onderscheid tussen verschillende objecten en herkent bepaalde activiteiten of gedragingen die een gebruikersreactie of een melding triggeren. Simpel gezegd zet de software videobeelden dus om in data, waar betekenis aan gegeven kan worden. Bijvoorbeeld: iemand steekt een artikel uit de winkel in zijn of haar zak, alarmeer winkelpersoneel.
Een Video AI Analyticssysteem opereert als onafhankelijk systeem en analyseert dus real-time en/of historisch beeldmateriaal. Dit betekent dat het in te zetten is in combinatie met je bestaande cameranetwerk. Het maakt je CCTV-systeem als het ware slim. De technologie stelt winkeliers in staat om diefstalgedragingen gemakkelijker en geautomatiseerd te identificeren, snel te reageren en uiteindelijke diefstal te voorkomen. Door gebruik te maken van slimme zoekfilters, is het zoeken in uren aan beeldmateriaal ook gemakkelijk mogelijk wanneer dit wenselijk is.
En dat alles, terwijl de privacy van klanten wordt beschermd via privacyfilters. Naast het verminderen van diefstal en de bijbehorende kosten voor winkeliers, draagt het gebruik van AI-video-analyse in winkelruimtes bij aan het verbeteren van de veiligheid en het garanderen van gemoedsrust voor klanten en medewerkers.
Het open karakter van een Video AI Analyticssysteem maakt het mogelijk om realtime meldingen te ontvangen op ieder gewenste manier. Denk aan meldingen via e-mail, sms en app of via een VMS- of PSIM-systeem. Hierdoor ben je vrij om te bepalen op welk device winkelpersoneel gealarmeerd worden. Wel zo handig als je op de werkvloer staat.
Video AI Analytics gaat verder dan diefstal alleen. Zoals bovenstaand benoemd is de techniek in staat te begrijpen wat er op beeld gebeurt. Dit kan natuurlijk zeer breed toegepast worden. De meest voorkomende toepassingen van Video AI Analytics in de detailhandel, naast diefstaldetectie, hebben betrekking op onder meer:
Videobeelden bevatten enorm veel data die goudwaard is voor optimalisering van je winkelvloer. Tel personen en genereer heatmaps om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld winkelend verkeer. Waar stoppen ze wel in de winkel om te kijken en waar niét? Analyseer daarnaast de demografie van het winkelend publiek en stem daar je promoties op af.
Voorkomen is beter dan genezen. Ook op het gebied van diefstal natuurlijk. Met Video AI Analytics is het ook mogelijk om mogelijk om personen te tracken op basis van uiterlijke kenmerken zoals kleding of bijvoorbeeld een rugtas. Zo krijg je inzicht in waar een persoon op welk moment is (geweest).
Een functie die we eigenlijk al eerder in dit artikel benoemd hebben, maar de moeite waard is om nog eens te benoemen: Video Search. Deze functie het mogelijk maakt om via slimme zoekfilters binnen enkele seconden bepaalde personen of situaties terug te vinden in uren aan beeldmateriaal. Dit scheelt een hoop tijd en helpt je bij de zoektocht naar een mogelijke dief of bijvoorbeeld een weggelopen kind.
Zoals wel duidelijk, zijn de mogelijkheden van Video AI Analytics voor de retail dus eindeloos.
Na het lezen van dit artikel benieuwd wat Video AI Analytics voor jouw winkel kan betekenen in de strijd tegen winkeldiefstal? Neem dan contact op met sales@videoguard.nl of bel met +31 850 410 510
Bron: VAIBS Video AI Analytics
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!
18-12-2024
Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort
NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA
06-12-2024
VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren