Beveiliging cruciaal voor een efficiënte logistiek

mannen in pakhuis

In een tijd waarin de wereldwijde handel en logistiek groeien en evolueren, wordt het waarborgen van beveiliging in de logistieke sector steeds belangrijker. Het is van cruciaal belang dat het transporteren, opslaan en distribueren van goederen wordt beschermd tegen verschillende risico's, waaronder diefstal, fraude, (drugs)smokkel en cyberaanvallen. Deze blog beschrijft welke technieken – onder andere met kunstmatige intelligentie – daarvoor beschikbaar zijn.

Veranderingen in de supply chain hebben distributiecentra belangrijker gemaakt dan ooit. Om de kosten van opslag en transport tot een minimum te beperken is uiterste efficiëntie vereist, waarbij snelheid nogal eens ten koste kan gaan van veiligheid. Dat kan leiden tot diefstal en verlies van goederen en daarmee tot aanzienlijke financiële verliezen en verstoring van de toeleveringsketen. Zeker als er sprake is van inefficiënte beveiligingsmaatregelen. Soms ontbreekt het logistieke bedrijven aan duidelijke beveiligingsprotocollen en -procedures. Dit kan leiden tot inconsistenties in de beveiliging en de kans vergroten dat ongeautoriseerde personen toegang krijgen tot waardevolle goederen of gegevens. Zeker als ook nog gebruik wordt gemaakt van cybercriminaliteit, waarbij de logistieke systemen worden gemanipuleerd, of van ‘hulp van binnenuit’.

Oplossingen voor beveiliging in de logistiek

Het implementeren van geavanceerde technologieën kan de beveiliging in de logistieke sector aanzienlijk verbeteren. Denk hierbij aan geavanceerde beveiligingssystemen met camera's, bewegingssensoren en systemen die de identiteit van chauffeurs en medewerkers controleren. Deze systemen zijn te koppelen aan logistieke beveiligingssystemen, die bijvoorbeeld blockchain-technologie en geografische informatiesystemen (GIS) gebruiken om de traceerbaarheid van goederen te verbeteren en de kans op frauduleuze activiteiten verminderen. Deze oplossingen gaan niet alleen criminaliteit tegen, maar ook inefficiënte processen. Ze helpen bij het signaleren van bottle-necks, zoals vrachtwagens die voor een bezet dock wachten, terwijl andere docks beschikbaar zijn. Of vrachtwagens die een dock onnodig lang bezet houden of onhandig geparkeerd worden. In veel sectoren worden beveiligingsmaatregelen als pleisters op wonden toegepast. Ook in de logistiek gebeurt dat. Criminelen weten dergelijke maatregelen vaak makkelijk te omzeilen. Daarom is het van groot belang om de basis in orde te hebben. Die wordt gecreëerd aan de hand van een risicobeoordeling en planning. Het uitvoeren van een grondige risicobeoordeling is essentieel om potentiële beveiligingsrisico's in kaart te brengen en passende beveiligingsmaatregelen te treffen. Bedrijven moeten beveiligingsplannen ontwikkelen die aansluiten bij hun specifieke behoeften en ervoor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om deze plannen uit te voeren. De betere leveranciers kunnen dit proces deskundig begeleiden.

Training en bewustwording

Zelfs het beste beveiligingssysteem faalt als het niet goed beheerd wordt. Het trainen van medewerkers over beveiligingsprotocollen en het creëren van bewustwording over de mogelijke risico’s zijn daarom cruciale stappen om de beveiliging in de logistiek te versterken. Medewerkers moeten op de hoogte zijn van de juiste procedures om verdachte activiteiten te melden, gevoelige informatie te beschermen en de integriteit van de toeleveringsketen te waarborgen. De technologie helpt hen daarbij, maar controleert gelijktijdig of de protocollen worden nageleefd. Het afwijken van procedures door medewerkers of chauffeurs resulteert direct in een melding met duidelijke beelden. Natuurlijk is beveiliging van alleen het distributiecentrum niet voldoende. Het gaat om de complete supply chain. Een organisatie kan dat niet alleen. Daarom zijn samenwerking en partnerschappen noodzakelijk. Beveiliging in de logistiek kan versterkt worden door samenwerking en partnerschappen tussen verschillende belanghebbenden, zoals logistieke bedrijven, overheidsinstanties, beveiligingsdiensten en brancheorganisaties. Het delen van informatie en best practices kan leiden tot een gezamenlijke aanpak van beveiligingsuitdagingen en een verhoogd bewustzijn van de sector als geheel. Op die manier kunnen zwakke schakels uit de supply chain worden verwijderd en kan de kans op schade aanzienlijk worden verkleind, terwijl meteen ook de efficiency wordt verbeterd.

Beveiliging is dus een cruciaal aspect van de logistieke sector en het waarborgen ervan is essentieel om een veilige en betrouwbare supply chain te behouden. Met de toenemende complexiteit en digitalisering van logistieke processen is het noodzakelijk om geavanceerde technologieën te implementeren, risico's te beoordelen, medewerkers op te leiden en samen te werken met relevante belanghebbenden. Alleen door een gecoördineerde en proactieve aanpak kunnen logistieke bedrijven de beveiligingsuitdagingen van vandaag en de toekomst het hoofd bieden en de integriteit van de toeleveringsketen waarborgen.

Wilt u meer informatie?
Neem dan vandaag nog contact op met ons via sales@videoguard.nl of bel naar +31 850 410 510.

Het laatste nieuws

Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!

Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025!

18-12-2024

Namens het VideoGuard-team wensen we jullie fijne Kerstdagen en een gelukkig 2025! 🎄🌟 We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie toewijding en vertrouwen in ons het afgelopen jaar. Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking in het komende jaar voort

Support

NIEUW! FLEXIDOME 8100I – DE ULTIEME VASTE DOMECAMERA

06-12-2024

VideoGuard is trots om de gloednieuwe FLEXIDOME 8100i vaste domecamera te presenteren. Deze innovatieve camera is speciaal ontworpen om veiligheid en beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om bewaking in complexe omgevingen of het verbeteren

Videoguard account

vinkjeBekijk prijzen in onze webshop.