Toegangssystemen beveiligen niet alleen het zorgproces, maar maken het ook efficiënter

afbeeling gevallen persoon

Veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken toegangsbeheer niet alleen voor het traditionele doel van deuren ontgrendelen en vergrendelen. Er is namelijk nog veel meer mogelijk met de gebruikte technologie. Bijvoorbeeld het verhogen van de efficiëntie van werkprocessen en het afdwingen van het naleven van bepaalde regelgeving.

De processen binnen een zorginstelling kunnen gecompliceerd verlopen en gaan gepaard met risico’s die zonder adequate beveiligingsmaatregelen niet beheersbaar zouden zijn. Wie lopen er allemaal naar binnen en naar buiten? Wie gaat waar naar toe? Als daar onvoldoende zicht op is kunnen diefstallen het gevolg zijn, maar ook medische processen kunnen worden verstoord. Dit kan tot grote schade leiden voor wat betreft geld en reputatie van de instelling, maar ook tot een onnodig verlies van mensenlevens.

Een systeem voor elektronisch toegangsbeheer wordt doorgaans voornamelijk gebruikt om personen met de juiste machtigingen toegang te verlenen tot een ruimte of faciliteit. In een zorginstelling mag de techniek niet belemmerend zijn voor kritische activiteiten. Aan de andere kant is het ontbreken van barrières ook niet gewenst. Er zijn verschillende verdovende middelen (opiaten) en medicijnen aanwezig die een grote aantrekkingskracht hebben op criminelen en drugsverslaafden. Ook diefstal van verdovende middelen door medewerkers valt niet uit te sluiten. Diefstal moet dus zo goed als onmogelijk worden gemaakt, zonder dat de beveiliging snelle hulpverlening in de weg staat.

Toegangssystemen bieden de mogelijkheid om op basis van biometrische identificatie snel, veilig en comfortabel toegang te verlenen tot ruimtes met een hoog criminaliteitsrisico. Het ‘uitlenen’ van pasjes, het gebruik maken van een gestolen pas of het vergeten van pasjes is niet mogelijk, omdat een lichaamskenmerk als de vingerafdruk, iris of gezicht als sleutel dient.

Mocht er zich toch een ongewenste situatie voordoen, dan is via een modern toegangssysteem nauwkeurig na te gaan wie daarvoor ter verantwoording geroepen kan worden. Dat kan zelfs nog veel beter als het systeem aangevuld wordt met een videobewakingssysteem. Met het unified Security Center-platform van Genetec zijn zowel de toegang als het videotoezicht te beheren via één gebruiksvriendelijke interface. Binnen enkele seconden is dan na te gaan wie in een bepaalde ruimte is geweest en wat die daar gedaan heeft. Dit alles werkt zo naadloos samen en gebruikersvriendelijk dat men geen beveiligingsopleiding gevolgd hoeft te hebben om met het systeem om te kunnen gaan.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het toegangssysteem kan alarmeren als er te weinig BHV-ers in huis zijn, als mensen niet op de afgesproken werktijden aanwezig zijn of als mensen zonder de voorgeschreven rustmomenten aanwezig zijn, wat een risico kan vormen voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast kan het toegangssysteem ervoor zorgen dat regels voor toegang tot en distributie van medicatie worden nageleefd. Een op die manier afgedwongen nalevingsregeling helpt fraude en misbruik van patiënten te voorkomen. Daarnaast beschermen de gecontroleerde voorschriften de privacy en veiligheid van patiënten en moedigen ze zorgprofessionals aan om hun patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Ten behoeve van de privacy – zeer belangrijk binnen zorginstellingen – kan de identiteit van patiënten worden geanonimiseerd voor medewerkers voor wie hun identiteit niet van belang is. Op deze manier hebben alleen degenen die de informatie nodig hebben voor hun werk er toegang toe. Naarmate dreigingen steeds geavanceerder worden, moeten zorginstellingen proactieve stappen ondernemen om patiëntendossiers, inloggegevens van medewerkers en medische gegevens te beschermen. Een uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig toegangssysteem heeft ingebouwde beveiligingsmechanismen zoals geavanceerde coderings- en authenticatietechnologieën en beveiligde toegangskaarten. Deze technologieën helpen de communicatie van de kaartlezer naar de software te beschermen en zorgen ervoor dat gegevens niet in verkeerde handen terechtkomen of anders in ieder geval met zware encryptie zijn beveiligd.

Wilt u meer informatie?
Neem dan vandaag nog contact op met ons via sales@videoguard.nl of bel naar +31 850 410 510.

Het laatste nieuws

Genetec kondigt Security Center SaaS aan

Genetec kondigt Security Center SaaS aan

24-04-2024

Genetec Inc. heeft de algemene beschikbaarheid aangekondigd van Security Center SaaS. Deze schaalbare, open en geünificeerde SaaS-oplossing combineert toegangscontrole, video management, forensisch onderzoek, inbraakmonitoring, automatisering van de fysieke security en andere security mogelijkheden.

Support

VideoGuard brengt Genetec-AEOS Plugin

09-04-2024

VideoGuard brengt een revolutionaire plugin op de markt voor integratie van AEOS in Genetec, twee van de meest geavanceerde securitysystemen op de markt. Deze innovatieve plugin stelt gebruikers in staat om naadloos te profiteren van de krachtige functionaliteiten van beide platforms,

Videoguard account

vinkjeBekijk prijzen in onze webshop.